Er is een divers en groot aanbod in haardhoutsoorten. Elk houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen. Zo zijn sommige houtsoorten wat compacter en hierdoor wat lastiger om een kachel mee aan te steken, terwijl andere houtsoorten veel makkelijker en sneller ontbranden. Deze houtsoorten zijn beter bekend onder de termen ‘hardhout’ en ‘zachthout’. Weten welk houtsoort geschikt is voor de kachel of openhaard of welke houtsoorten je beter kunt laten staan? Lees dan snel verder en ontdek de unieke eigenschappen per houtsoort.
Houtsoorten
Er is een divers aanbod in haardhoutsoorten, waarbij het ene soort geschikter is voor het gebruik in de kachel dan de andere. Wij lichten een aantal houtsoorten voor je toe:
|
![]() |
Eikenhout
Eikenhout is als brandhout erg populair in Nederland. Eikenhout heeft een langdurige brandtijd, omdat het traag brandt. Dit maakt het een duurzame en bovendien zeer geschikte optie om te gebruiken als haardhout. Wanneer je stookt met eikenhout, ben je gegarandeerd van een levendig vlammenspel. Dit brengt warmte en sfeer in de kamer waar gestookt wordt met eikenhout.
Door de stevige en compacte samenstelling hoort eikenhout bij de hardere houtsoorten. Het voordeel van eikenhout is dat het hierdoor langer brandt dan veel andere houtsoorten. Hiertegenover staat wel dat dit houtsoort een stuk moeilijker aan te steken is, waardoor het minder geschikt is voor beginnende stokers. Wanneer je stookt met eikenhout, stook je met een houtsoort die veel warmte vrijgeeft. Dit maakt de houtsoort beter geschikt voor grote haarden en kachels.
Lange brandduur
Hoog rendement
Aangename geur
Weinig rook, rookkanaal blijft relatief schoon
Levendig vlammenspel
Geeft veel warmte af
Lange droogtijd
Je moet minimaal 4 blokken stoken voor goede verbranding
Lastig aan te steken / niet geschikt voor beginnende stokers
Stooktip van Gardline
Het is van groot belang dat er alleen wordt gestookt met eikenhout, wanneer de haard goed op temperatuur is. Het eikenhout moet namelijk een bijna complete verbranding hebben om te voorkomen dat er stank of te veel rook ontstaat.
Foto: eikenhout
Essenhout
Essenhout is ook een gewilde en tevens harde soort brandhout. Essenhout heeft als eigenschap dat het lang en gelijkmatig brandt. Door deze trage verbranding geeft het hout van de es veel warmte af. Daarnaast kan essenhout zelfs nog branden wanneer het vochtgehalte nog wat hoger is. Essenhout is zeldzaam als haardhout en hierdoor dus minder bekend. Het heeft een prettige geur met een fraai vlammenspel. Essenhout is goed bruikbaar voor grote haarden en kachels.
Fraai vlammenspel
Lang en gelijkmatige verbranding
Geeft veel warmte af
Aangename geurafgifte
Brandt ook als het wat vochtiger is
Weinig vonken
Je moet minimaal 3 blokken stoken voor goede verbranding
Iepenhout
Iepenhout is minder bekend als haardhout en is bovendien ook een houtsoort die risico’s met zich mee kan brengen. Dit komt omdat het hout van de iep ontzettend droog moet zijn om te branden. Iepenhout is enkel geschikt voor de open haard wanneer het hout goed gedroogd is. Wanneer dit niet het geval is, kan het erge vonken afgeven. Iepenhout knispert meer dan hout van de beuk of eikenhout. De brandtijd van dit houtsoort is gemiddeld. Daarnaast kan het bewaren van iepenhout als brandhout ervoor zorgen dat de iepenspintkever zich verspreidt en andere iepen infecteert met de 'iepziekte'. Dit is een bomenziekte die bij de iep voorkomt en wordt overgebracht door de iepenspintkever.
Knispert meer
Hout moet extreem droog zijn voor gebruik
Vergroot de kans op Iepenziekte
Beukenhout
Beukenhout behoort tot de categorie 'harde houtsoorten'. Beukenhout heeft een langdurige brandtijden is een populaire soort haardhout. Beukenhout brandt namelijk erg geleidelijk en heeft een goede warmteafgifte. Wie stookt met beukenhout, profiteert van een hoog rendement. Je hebt dus weinig hout nodig om de kamer te verwarmen. Het hout van de beuk heeft een rustige verbranding die zelden knispert. Met dit houtsoort geniet je dus van een mooi, rustig vlammenspel.
Verder staat beukenhout bekend om de lekkere geur die wordt afgegeven tijdens het branden. Stoken met beukenhout is een verstandige en bovendien ook duurzame keuze! Beukenhout als haardhout komt het beste tot zijn recht, wanneer het in middelgrote kachels en haarden wordt gebruikt. Voor het beste resultaat gebruik je minimaal 3 blokken. Dit is lastiger haalbaar in een kleine kachel, waardoor je niet optimaal kunt stoken.
Heeft een schone verbranding
Sneldrogende houtsoort
Hoog rendement
Sfeervol vlammenspel
Geeft een lekkere geur af
Minder geschikt voor kleine kachels
Foto: beukenhout
Dennenhout
Hout van de dennenboom behoort tot de categorie 'naaldbomen'. Naaldbomen bevatten hars, wat ze minder geschikt maken voor gebruikt als stookhout. Het grote nadeel van hars is dat het je rookkanaal vervuild. Een rookkanaal dat erg is vervuild, vergroot de kans op schoorsteenbrand. Naast het feit dat hars het rookkanaal vervuild, geeft het ook veel vonken af. Hierdoor wordt het gebruik van dennenhout in de open haard afgeraden.
Het gebruik van Dennenhout of Naaldbomen voor de houtkachel wordt dus afgeraden, tenzij het hout is vrijgemaakt van hars. Dennenhout kun je wel prima gebruiken als aanmaakhout.
Kan gebruikt worden als aanmaakhout
Bevatten veel hars, wat het rookkanaal vervuilt, waardoor het ongeschikt is om te gebruiken als haardhout
Berkenhout
Berkenhout is uitstekend geschikt voor gelegenheidsstokers of stokers met net iets minder ervaring. Dit komt omdat berkenhout tot de zachte houtsoorten behoort. Hierdoor is berkenhout makkelijker aan te steken dan bijvoorbeeld eikenhout. Wanneer berkenhout ovengedroogd is, heeft het een witte bast. De schillen van deze bast zijn ideaal voor het aanmaken van de kachel.
Makkelijk aan te steken
Geschikt voor de gelegenheidsstoker / stoker met weinig ervaring
Kortere brandduur als hardere houtsoorten
Vurenhout
Dit houtsoort wordt vaak gebruikt als aanmaakhout. Voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de kachel of open haard, wordt het gebruik van vurenhout afgeraden. Wanneer je vurenhout gebruikt als haardhout, vergroot je de kans op vervuiling van het rookkanaal.
Enkel geschikt om te gebruiken als aanmaakhout
Ongeschikt voor het gebruik als haardhout
Elzenhout
Elzenhout kenmerkt zich door de bruin/roodachtige kleur die het hout krijgt na het zagen. Elzenhout is een geschikt houtsoort voor de houtkachel, maar iets minder geschikt voor het gebruik in de open haard. Het geeft veel warmte af en brandt goed. Wel brandt elzenhout sneller dan bijvoorbeeld essen- of eikenhout. Bovendien is elzenhout is een zachte houtsoort, die uitermate geschikt is voor speksteenkachels. Dit soort kachels staan bekend om hun hoge warmteopslagcapaciteit, waardoor ze erg lang warmte afgeven.
Schone verbranding
Geschikt voor gelegenheidsstokers
Geeft veel warmte af in korte tijd
Foto: elzenhout
Esdoornhout
Hout van de esdoorn kan goed gebruikt worden als stookhout. Het brandt goed en is ook geschikt voor gebruik in de open haard. Dit houtsoort is goed te kloven en spat nauwelijks.
Toch heeft het gebruik van esdoornhout ook een aantal nadelen. Zo brandt het hout erg snel op, rot het snel en droogt het langzaam. Bovendien zijn veel mensen van mening dat esdoornhout een prikkelende en scherpe geur afgeven bij de verbranding.
Goed te kloven
Spat nauwelijks
Droogt langzaam
Brandt snel
Geeft scherpe geur af bij verbranding
Fruitbomenhout
Wat ook uitermate goed geschikt haardhout is, is hout van fruitbomen. Het geeft een langdurige verbranding en knispert nauwelijks. Dit maakt de houtsoort ook uitstekend geschikt voor de open haard. Fruitbomenhout behoort zelfs tot een van de beter geschikte houtsoorten om mee te stoken. De oorzaak hiervoor is het hoge drooggewicht. Hierdoor bevat het hout veel energie en geeft het veel hitte af. Bovendien verspreid dit houtsoort een zeer prettig en aangename geur bij verbranding. Het vlammenspel van de fruitbomenhout is rustig en mooi.
Het grote nadeel is dat het hout als haardhout erg zeldzaam is en dus niet altijd verkrijgbaar. Daarnaast kenmerkt fruithout zich door de aanwezigheid van kleine, knoestige stammetjes. Het is een houtsoort die wat lastiger te kloven is en daarnaast ook nog een redelijk lange droogtijd heeft.
Langdurige verbranding
Knispert weinig
Geeft veel hitte af
Geeft een aangename geur bij verbranding
Zeldzaam, niet altijd verkrijgbaar
Lastig te kloven
Redelijk lange droogtijd
Hout van de haagbeuk
Kachelhout van de haagbeuk is ook een zeer bruikbaar soort haardhout. Net zoals bij fruitbomenhout, is ook stookhout van de haagbeuk erg zeldzaam. Haagbeukhout is een harde houtsoort die hierdoor traag brandt en gelijkmatig warmte afgeeft. Met weinig rookafgifte, een schone verbranding en een warme vlam, is de haagbeuk een uitermate goed geschikte houtsoort om mee te stoken. Het vlammenspel van haagbeukhout is rustig en sfeervol. Omdat de haagbeuk een harde houtsoort is die een lange en trage brandtijd heeft, is hij wat lastiger aan te steken dan de zachtere houtsoorten. Er wordt dus ook aangeraden om te stoken met minimaal 3 houtblokken, wat dit houtsoort beter geschikt maakt voor middelgrote tot grote houtkachels en haarden.
Hoog rendement
Mooi vlammenspel
Lekkere geurafgifte
Schone verbranding
Zeldzaam houtsoort
Foto: Hout van de haagbeuk
Wilgenhout en populierenhout
Wilgenhout en populierenhout behoren beide tot de zachte houtsoorten. Zowel wilgenhout als populierenhout staan erom bekend dat ze snel en onregelmatig branden. Het hout van beide bomen brandt slecht en geven bovendien weinig warmte af. Ook ontstaat er bij de verbranding van deze houtsoorten veel roetvorming en geven ze onaangename geuren af. Het zal dus niet als een verrassing komen dat wij beide houtsoorten afraden om te gebruiken als haardhout.
Brandt snel en onregelmatig
Geeft weinig warmte af
Bij verbranding ontstaat er veel roetvorming
Geven onaangename geuren af
Kastanjehout
Hout van de Kastanjeboom valt onder de categorie ‘hard hout’. Kastanjehout is weer onder te verdelen in verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld hout van de tamme kastanje, maar ook hout van de paardenkastanje. Waar hout van de tamme kastanje nog toch in de categorie ‘redelijk geschikt haarhout’ past, is dit totaal niet het geval voor de paardenkastanje.
Kastanjehout geeft een mooi vlammenspel en brandt goed. Houd er wel rekening mee dat kastanje hout goed gedroogd moet zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan het erg gaan spatten. Het hout van de tamme kastanje is daarbij wel erg lastig te kloven.
Het hout van de paardenkastanje is ongeschikt om te gebruiken als stookhout, omdat het een lastig aan te steken houtsoort is. Wanneer hout - zoals hout van de paardenkastanje - te vochtig is wanneer het wordt aangestoken, kunnen er stukje roet en onvolledige verbrande deeltjes in het rookkanaal van de kachel terecht komen. Deze deeltjes zijn erg brandbaar en kunnen zelfs leiden tot een schoorsteenbrand.
Mooi vlammenspel
Lastig te kloven
Hout van de lindeboom
Hout van de Lindeboom is niet erg geschikt om te gebruiken als haardhout. Het hout brandt namelijk, net zoals wilgenhout en populierenhout, erg snel en geeft weinig warmte af. Lindehout behoort tot de zachte houtsoorten. Wanneer men dit toch wilt gebruiken als stookhout, raden wij aan om het hout de mixen met andere, geschikte houtsoorten. Lindehout heeft als voordeel dat het sneldrogend en makkelijk te kloven is. Daarnaast vonkt het niet en geeft het weinig rook af.
Sneldrogend
Makkelijk te kloven
Brandt snel op
geeft weinig warmte af
Wat gebeurt er als je slecht brandhout gebruikt?
Wanneer je slecht of te vochtig haardhout verbrandt, zorgt dit voor een onvolledige verbranding in de kachel. Wanneer er sprake is van een onvolledige verbranding in de houtkachel of haard, zullen er onverbrande roetdeeltjes in het rookkanaal terecht komen. Dit noemt men creosoot. Creosoot zit aan de binnenkant van de schoorsteen. Het is erg brandbaar en ziet eruit als een dikke laag van teer. Deze laag hoopt zich telkens op, wat de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk vergroot.
Tip van Gardline Zorg ervoor dat je de schoorsteen minsten 1x per jaar laat vegen en gebruikt geschikt haardhout die voldoende gedroogd is. Twijfel je over het vochtpercentage van jouw haardhout? Meet dit dan eerst met behulp van een houtvochtmeter. Het hout moet een vochtpercentage hebben tussen de 15% tot 20%. |
![]() |
Welk haardhout raden jullie aan om te gebruiken?
Het beste haardhout om te gebruiken voor de houtkachel verschilt van het type kachel, de grootte van de kachel en het ervaringsniveau van de stoker. Wanneer je een grote houtkachel hebt en een ervaren stoker bent, wordt stoken met eiken- of beukenhout aangeraden. Beide houtsoorten zijn wat lastiger aan te steken, omdat het tot de harde houtsoorten behoort. Wel geven beide houtsoorten veel warmte af, branden langdurig en zijn de houtsoorten geschikt voor gebruik in een grote kachel of haard.
Heb je wat minder ervaring met stoken of een wat kleinere kachel? Dan is het wellicht handiger om te beginnen met de zachtere houtsoorten zoals berken- of elzenhout. Daarnaast is het, zowel als beginnende en als ervaren stoker, ook mogelijk om gemixt haardhout te kopen. Bij Gardline is dit een mix tussen zowel harde als zachtere houtsoorten. Zo kun wisselen van houtsoort tijdens het aansteken en stoken wanneer de kachel op temperatuur is, ideaal toch?
Lees alles over de voor- en nadelen van een houtkachel, verantwoord stoken en andere veelgestelde vragen op ons assortimentspagina haardhout.